Wanneer afvallen niet goed lukt... over de impact van chronische stress.
Kan stress ervoor zorgen dat afvallen niet (goed) lukt? Ja absoluut. Stress is één van de meest voorkomende oorzaken van moeizaam gewichtsverlies.
Stress kan je dik maken.
In dit artikel leg ik je graag uit hoe dat precies in zijn werk gaat en vooral ook: wat je eraan kan doen.
Afvallen en stress
Je denkt dat je alles goed doet: je eet gezond, je sport regelmatig en natuurlijk drink je 2 liter water per dag. Maar aan je gewicht verandert er niets. Sterker nog: je krijgt er misschien nog een paar kilo’s bij…
In dit blogbericht leg ik je uit waarom afvallen soms moeilijk lukt, hoewel je alles goed lijkt te doen. Stress is hierbij vaak de grote boosdoener.
Moeizaam gewichtsverlies kan met veel verschillende factoren te maken hebben.
Misschien eet je al een tijdje te weinig waardoor je rustmetabolisme verlaagt. Of misschien gebruik je medicatie waar je van bijkomt. Of misschien functioneert je darmflora niet zo goed. Of misschien… zijn je hormonen uit balans.
Verschillende hormonen houden rechtstreeks verband met vetopslag en vetverbranding. Bijvoorbeeld schildklierhormonen (regelen de stofwisseling), insuline (regelt de opname van glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen, ghreline en leptine (hongerhormoon en verzadigingshormoon), adrenaline en cortisol.
In dit blogbericht focus ik me verder op deze 2 laatste – zeer belangrijke – hormonen.
Adrenaline en cortisol zijn stresshormonen. Wanneer je stress hebt dan stijgt de aanmaak van deze hormonen in je lichaam. Wanneer je vaak of langdurig stress hebt dan zijn je adrenaline- en cortisolniveaus vaak ook langdurig verhoogd. En net daar gaat het mis wat je gewicht betreft.
Adrenaline en cortisol zorgen namelijk voor een verhoogde vetopslag.
Wanneer je chronische stress hebt, dit wel zeggen voortdurende stress, dan maakt dit afvallen erg moeilijk. Je kan er zelfs van bijkomen.
Cortisol en buikvet
Hoe werkt dat dan precies?
Wanneer je in gevaar bent of wanneer je veel stress voelt dan stijgt het adrenaline-niveau in je lichaam. Je ademhaling versnelt, je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk gaat omhoog, je spieren spannen zich, je begint te zweten, je begint te trillen, enzovoort.
Adrenaline en cortisol maken je lichaam klaar om te vechten of om te vluchten, de zogenaamde fight-, flight- of freeze reactie. Adrenaline zorgt ervoor dat er glucose wordt vrijgemaakt uit de lever. Dit gebeurt door het hormoon glucagon, de tegenhanger van insuline. Cortisol zorgt ervoor dat de eiwitten in je spieren worden omgezet in suikers, die op hun beurt eveneens worden afgegeven aan het bloed. Je bloedsuiker piekt, wat zorgt voor een snelle toevoer van energie.
Op die manier zorgen de stresshormonen adrenaline en cortisol ervoor dat er snel energie wordt vrijgemaakt opdat je goed zou kunnen vechten of snel kunnen vluchten.
En dit systeem is geweldig effectief, alleen… het is nogal primitief (aangestuurd ook door je ‘reptielenbrein’) en niet echt aangepast aan onze huidige tijd.
Vroeger moesten mensen zich verdedigen tegen wilde dieren, wilden ze overleven. Vandaag de dag komt dit gelukkig nog zelden voor … ☺️.
Het probleem is dat je lichaam geen onderscheid maakt tussen verschillende soorten van “gevaarsituaties”, dat wil zeggen dat de stressrespons naar aanleiding van je huis dat in brand staat dezelfde is dan wanneer je baas je op zijn/haar kantoor roept.
In het laatste geval hoef je niet te vluchten (althans daar ga ik toch van uit ☺️) en verbrandt je lichaam de vrijgekomen energie dus ook niet.
Gevolg: de glucose blijft circuleren in je bloed en wordt uiteindelijk opgeslagen als vet. Helaas is het niet zo dat dit netjes verdeeld wordt over je hele lichaam, het betreft hier meestal buikvet.
Kamp je dus al een tijdje met een zogenaamd “zwembandje”? … De kans is groot dat stress de boosdoener is.
Impact van stress op je lichaam
Niet alleen voor je gewicht is het belangrijk om chronische of langdurige stress te vermijden.
Wanneer je lichaam zich te lange tijd in een stressvolle situatie bevindt dan worden alleen de belangrijkste lichaamsfuncties in stand gehouden. Bepaalde organen en lichaamsfuncties worden als het ware “on hold” gezet en dit kan erg negatieve gevolgen hebben voor het functioneren van je lichaam. Misschien wordt je huid dof of misschien krijg je haaruitval. Misschien heb je regelmatig last van je spieren of doen je darmen het niet zo goed.
Heb je last van dergelijke symptomen? Durf dan eens eerlijk te kijken naar je huidige stressniveau en zoek uit wat je kan doen om je dagelijkse stress te verminderen.
Ik zal je alvast een beetje op weg helpen…
Chronische stress aanpakken
Als je graag wil afvallen en van dat vet op je buik afkomen dan is het belangrijk de stress in je leven te verminderen.
Uiteraard volgt hieruit de vraag: maar hoe doe je dat dan?
Chronische stress verminderen kan op veel verschillende manieren. Ga wandelen in het bos (liefst een dichtbegroeid bos), slaap voldoende, eet gezond, ga regelmatig naar buiten, beweeg, stel grenzen tav anderen, mediteer, …
Daarnaast bestaat er nog een andere, zeer effectieve, behandelmethode tegen stress, en dat zijn ademhalingsoefeningen.
Ik ben zelf de allergrootste fan van hartcoherentie, ik vind geen enkele ademhalingsoefening krachtiger dan deze. Ik doe ze zelf heel regelmatig, vooral in stressvolle periodes.
Hartcoherentie bestaat uit een specifieke ademhalingsoefening. Je ademt met een bepaalde frequentie (variabel tussen 4 en 7 ademhalingen per minuut… wellicht heel wat minder dan je nu gewend bent) en je houdt de ganse tijd hetzelfde ritme aan, bijvoorbeeld 4 seconden in - 6 seconden uit. Je uitademing is langer dan je inademing, dit maakt je parasympathisch zenuwstelsel overactief (het deel van je zenuwstelsel dat staat voor de ontspanning). Je doet de oefening gedurende minstens 6 minuten. Na 5 minuten gebeurt er iets heel bijzonders in de verbinding tussen je hart en je hoofd. Je hart wordt weer rustig en geeft het signaal aan je hoofd, aan je brein, dat alles weer ok is. Dat er geen reden is om onrust of spanning of bezorgdheid te voelen. Dat alles goed is.
Het resultaat is een geweldig ontspannen gevoel, zowel in je hart als in je hoofd.
Hartcoherentie geeft je gezondheid op meerdere vlakken een enorme boost maar het zorgt er ook vooral voor dat je weer rust vindt in je leven. Ik sta zelf nog regelmatig versteld van het resultaat en van de kracht van de (eenvoudige) oefening.
Eerder schreef ik ook enkele blogberichten over mediteren. Hoe beide zich naar mijn gevoel tot elkaar verhouden? Hartcoherentie helpt je te ontspannen op slechts enkele minuten tijd en werkt heel goed in het hier-en-nu. Mediteren heeft voor mij meer een effect op de langere termijn, het maakt dat je anders naar de dingen gaat kijken en op die manier meer rust vindt in je leven.
Hartcoherentie werkt tot op celniveau. Bij langdurige stress-situaties is het cortisolniveau in je bloed verhoogd, dit kan ervoor zorgen dat de lichaamscellen hun “poorten” minder goed open kunnen zetten. Concreet betekent dit dat je cellen minder goed voedingsstoffen opnemen en minder goed energie vrijgeven. Als je heel gezond eet dan zou het toch zo kunnen zijn dat de gezonde voedingsstoffen de binnenkant van de cel niet bereiken. Het minder goed vrijmaken van energie kan dan weer resulteren in klachten van vermoeidheid en futloosheid.
Nog meer goede redenen nodig om vandaag nog aan de slag te gaan? ☺️ Ik beloof je dat het een wereld van verschil zal maken.
Wil jij graag afvallen en van je "love handles" of buikvet afgekomen? Ik help je heel graag verder. Maak een afspraak via het contactformulier op de website of stuur me een mailtje als je nog vragen hebt.
Wil je graag eerst nog wat meer te weten komen over mijn aanbod? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn aanbodpagina.
Je bent heel erg welkom.
Bronnen: Blijven ademen, Katrien Geeraerts
Reactie plaatsen
Reacties