waarom lukt afvallen niet

... vooral wanneer je al een paar diëten achter de rug hebt.

 

Ik zie het zo vaak gebeuren in mijn praktijk:

 

Je probeert al een tijdje om af te vallen.

Je hebt al vanalles geprobeerd; misschien een proteïnedieet, misschien een dieet waarbij je geen koolhydraten meer mocht eten, misschien moest je je calorie-inname bijhouden in een app en punten tellen,…

Noem maar op.

Op zich werkte dat diëten wel. Je moest jezelf er weliswaar veel voor ontzeggen maar de kilo’s gingen er wel af. Althans: de eerste keer.

Of misschien ook nog de tweede keer. Eventueel als je veel geluk had ook nog een derde keer.

Tot het op een bepaald moment ineens niet meer lukt…

 

Je begrijpt het niet. Al die vorige keren lukte het goed om gewicht te verliezen maar nu gebeurt er helemaal niets 🀭.

Je gaat wat minder eten. Geen tussendoortjes meer, geen aardappelen bij het eten, misschien best enkel groenten bij de lunch.

De resultaten blijven uit.

Je voelt je stilaan ook niet meer zo best maar je zet toch door, je mindert nog wat met eten. Misschien enkel nog een stuk fruit met een potje yoghurt bij het ontbijt.

Er gebeurt nog steeds niet veel.

Je eet nog amper iets en toch lukt het je niet om één kilo te verliezen.

Je voelt je almaar slechter en je snapt er niks meer van. Je maakt je zorgen en vraagt je af wat er toch met je lichaam aan de hand is πŸ˜”.

 

Waarom lukt afvallen plots niet meer?

Ik vertel je heel graag wat er (wellicht) aan de hand is.

Wanneer ik verder ga op de vragen die ik hierover krijg in mijn praktijk dan kan het niet anders dan dat vele onder jullie ermee geholpen zullen zijn πŸ‘.

 

Op het moment dat afvallen niet langer lukt dan gebeuren er wellicht – tegelijk - 2 verschillende dingen in je lichaam:

je lichaam bevindt zich in overlevingsmodus en/of je lichaam functioneert niet langer goed door een tekort aan voedingsstoffen. 

 

 

  1. Je lichaam bevindt zich in “overlevingsmodus”

 

Je hebt een lange periode (te) weinig gegeten.

Diëten werkt omdat bijna élk dieet je calorie-inname beperkt. Dit betekent dat je minder caloriën inneemt dan je verbruikt.

 

Wanneer je 7000 kcal (kilocaloriën) minder inneemt dan je verbruikt dan zal je 1 kilogram gewicht verliezen.

Dit betekent dat je met een beperking van je calorie-inname met 500 kcal per dag ongeveer 0,5 kg per week aan gewicht kan verliezen.

Wil je het wat extra vooruit laten gaan dan kan je meer beweging in je dagelijkse leven inbouwen waardoor je het verschil tussen je calorie-inname en je verbruik nog groter kan maken en je dus sneller zal afvallen.

 

Vele diëten, vooral de zogenaamde crash-diëten, beperken je calorie-inname zeer drastisch. In het begin behaal je hier goede resultaten mee, net omwille van het feit dat je (veel) minder caloriën inneemt dan je verbruikt.

Alleen: je lichaam gaat op een bepaald moment reageren. Je lichaam is slim en probeert vooruitziend te zijn: het gaat zuiniger functioneren zodat het met minder energie kan rondkomen.

 

Wanneer je herhaaldelijk of lange periodes (veel) te weinig eet dan schakelt je lichaam over naar een soort van “overlevingsmodus”.
Je lichaam ondervindt gedurende een langere periode dat er te weinig energie binnen komt dus gaat zichzelf beschermen door het rustmetabolisme te verlagen.

Je rustmetabolisme is de hoeveelheid energie die je verbruikt wanneer je niet actief bent, dit is de basisenergie die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. De energie die nodig is om je organen te laten werken, je lichaamstemperatuur op peil te houden, om alle systemen in je lichaam goed hun werk te laten doen.

Wanneer je rustmetabolisme verlaagt dan betekent dit dat afvallen moeizamer gaat. Je zal niet langer vlot gewicht verliezen, je lichaam slaagt zoveel mogelijk van de energie die je inneemt op om zichzelf te beschermen in de moeilijke tijden.

Om die reden werken “crash-diëten” niet, of althans niet op de lange termijn.

 

 

  1. Je lichaam functioneert niet langer goed door een tekort aan voedingsstoffen

 

Daarnaast komt door vaak en/of langdurig te diëten het functioneren van je lichaam in het gedrang.

Je lichaam heeft voldoende voedingsstoffen nodig om goed zijn werk te kunnen doen. Wanneer je gedurende een lange periode (te) weinig eet dan krijgt je lichaam niet langer alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Met de nodige voedingsstoffen bedoel ik zowel macro-voedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten, vetten) als micro-voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, fytonutriënten,…).

Je lichaam heeft per dag minimaal 1200 kcal nodig om goed te kunnen functioneren.

 

Nu heb ik je al vaker verteld dat het niet zo’n goed idee is om dagelijks caloriën te tellen dus fair is fair:.. 😊 ik zal je hierbij een dagmenu meegeven dat ongeveer 1200 à 1300 kcal bevat (kan variëren al naargelang de exacte hoeveelheden die je gebruikt) om je een algemeen idee te geven.
Ik ben er zeker van dat 1200 kcal méér is dan je denkt, zeker wanneer je weet dat dit de richtlijn is binnen een vermageringsdieet.
(Wil je gewoon op gewicht blijven dan mag je evenveel caloriën innemen dan je verbruikt.)

 

Minstens 1200 kcal 

Dagmenu van 1200 kcal

 

Ochtend:        

40 gr havermout (4 à 5 eetlepels), 150 ml Griekse yoghurt, handvol bosbessen, 1 kiwi, handje pompoenpitten

 

Middag:         

slaatje met rucola en jonge bladspinazie, tomaat, komkommer, courgette in reepjes, een halve avocado, een scheut olijfolie en 40 gr fetakaas

 

Avond:

zilvervliesrijst  (50 à 75 gr ongekookt), moot gegrilde zalm (100 gr), gestoomde broccoli (minstens 250 gr of beter nog: zoveel als je op krijgt) 

 

Met bovenstaand menu zal je gewicht verliezen. Dit wil zeggen: als je lichaam goed functioneert. Stel dat je als vrouw een 1700 à 1800 kcal per dag verbruikt (wanneer je bv een zittend beroep hebt en niet zo veel beweegt) dan zal je met dit menu een gewichtsverlies van ongeveer 0,5 kg gewicht per week kunnen bereiken.

Maar daar gaat het nu niet over πŸ˜†.


De kern van mijn boodschap is: vaak en langdurig minder dan bovenstaande eten is geen goed idee. Dan komt het functioneren van je lichaam mogelijk in het gedrang.

Noot: ik spreek in dit artikel telkens over "vaak en langdurig" te weinig eten omdat ik het onderscheid wil maken met bijvoorbeeld periodiek vasten. Met periodiek vasten bouw je dagen in waarop je bewust aanzienlijk minder caloriën inneemt of je beperkt je aantal maaltijden of de uren waarbinnen je eet. Ik heb het dan over intermittent fasting maar hier ga ik in dit artikel nu even niet verder op in. 😊

 

Conclusie:

Wat kan je doen wanneer afvallen plots niet meer lukt? 

Focus je niet langer op calorieën en eet voldoende. Geef je lichaam de kans zichzelf te herstellen zodat het snel weer helemaal goed gaat functioneren. 

Want eens je lichaam weer goed functioneert dan bereik je vanzelf je goede gewicht en voel je je snel weer helemaal goed in je vel πŸ’ͺ. 

 

 

Ben je er klaar voor om definitief komaf te maken met je gewichtsprobleem? Om je zo snel mogelijk weer 200% goed in je vel voelen? 

Lees dan hier verder wat ik voor jou kan doen. 

 

Ken je mensen die met dit artikel wellicht ook geholpen zijn? Deel dit bericht dan gerust op facebook! Heel graag zelfs πŸ˜„.

 

logo gezondheidscoach herentals

Reactie plaatsen

Reacties

Livia
3 jaar geleden

Heeft het zin om extra vezels in te nemen, voel je je daardoor zeker maar "voller"?

Tom
3 jaar geleden

Ik neem deze in https://www.flinndal.nl/stoelgang-en-spijsvertering/vezel maar niet voor het voller gevoel, meer voor de stoelgang. Maar wie weet, misschien helpt het wel?