... zo kom eindelijk van die vervelende klacht af
Opgeblazen buik
Heb je regelmatig last van een opgeblazen buik of een opgeblazen gevoel?
Veel vrouwen kampen hiermee en hoe ouder je wordt, hoe erger het soms wordt of hoe vaker het voorkomt.
Een opgeblazen gevoel betekent meestal dat je spijsvertering niet helemaal goed of optimaal verloopt. En dit kan ervoor zorgen dat afvallen ook niet goed lukt.
Maar wat is dat nu precies, dat opgeblazen gevoel in je buik? En vooral… wat kan je hieraan doen?
Een opgeblazen buik ontstaat door een teveel aan lucht of gas in je buik of in je darmen (bv door teveel lucht in te slikken tijdens het eten of door de darmbacteriën) of door een opeenhoping van afvalstoffen (bv door een slechte koolhydraatvertering).
Opgeblazen buik: oorzaak
Dé oorzaak van een opgeblazen buik bestaat niet. Verschillende factoren kunnen aan de basis liggen van een opgeblazen buik of een opgeblazen gevoel.
Bijvoorbeeld een slechte eiwit-, koolhydraat- of vetvertering, verzuring, een slechte darmflora, een lekkende darm,….
Ongeacht de precieze oorzaak betekent een opgeblazen buik altijd dat er ergens in de spijsvertering iets niet helemaal goed loopt. Het probleem is dat het ganse spijsverteringskanaal wel 9 meter lang is en er op die manier dus op héél wat plaatsen iets kan mislopen :-).
Vaak heeft een opgeblazen gevoel te maken met een dysbiose in de darmen.
Een dysbiose in de darm betekent dat de slechte (pathogene) bacteriën de overhand hebben genomen op de goede bacteriën. Wanneer de bacteriën in je darmen hun werk niet goed doen dan kan dit leiden tot een hoop klachten.
Om de groei van slechte bacteriën te vermijden is het in de eerste plaats belangrijk om zo weinig mogelijk suikers te eten. Vooral kunstmatige suikers verzwakken de goede bacteriën. Wil je je gerecht toch graag wat zoeter maken, kies dan best voor natuurlijke suikers zoals kokosbloesemsuiker, agavesiroop, honing.
Een mogelijk gevolg van een dysbiose is verzuring. Verzuring kan op zijn beurt leiden tot een lekkende darm of leaky gut. Daarover lees je meer in één van mijn volgende blogberichten.
Om verzuring te voorkomen is het belangrijk dat je zoveel mogelijk basische voeding eet, dit is niet-zure voeding. Basische voeding bestaat vooral uit groenten en fruit. Daarnaast is het ook belangrijk stress te vermijden en niet té intensief te sporten want ook dit levert een hoop zure eindproducten op. Wil je hier graag meer over weten? Je leest er alles over in het blogbericht https://www.leefgezondleefgelukkig.be/blog/386015_ph-waarde-lichaam-herstellen.
Opgeblazen buik: tips
Ongeacht de oorzaak van je opgeblazen buik is de oplossing voor nagenoeg iedereen dezelfde: zorg goed voor je darmen.
Ik help je graag op weg met enkele heel concrete tips.
De eerste stap is om je darmen goed schoon te maken. Dit doe je enerzijds door chemische of schadelijke stoffen te vermijden en anderzijds door volop natuurlijke en onbewerkte voeding te eten.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, deze bevatten vaak veel chemische stoffen zoals bewaarmiddelen, smaakversterkers,…
Wees verder ook voorzichtig met het gebruik van allergene stoffen zoals bijvoorbeeld gluten (bv in brood, pasta, koekjes, cake,…) en eventueel ook lactose als je hier gevoelig voor bent. Veel vrouwen reageren fel op gluten. De klachten beginnen vaak pas op latere leeftijd maar zijn heel hinderlijk. De meeste vrouwen ervaren al snel heel wat verbetering in hun klachten wanneer ze brood schrappen van hun dagelijkse menu.
Wees daarnaast voorzichtig met voeding die je darmen fel belast. Eiwitten zijn bijvoorbeeld eerder zwaar verteerbaar, vooral wanneer je ze eet in combinatie met koolhydraten.
Kies dus ofwel voor een stukje vlees of vis (eiwitten) met groenten ofwel voor zilvervliesrijst/quinoa/aardappelen/… (koolhydraten) in combinatie met groenten.
Samen met voldoende (royaal) gebruik van gezonde vetten is dit de basis voedingsvisie die Pascale Naessens in haar kookboeken aanhoudt. Haar kookboeken zijn een aanrader voor iedereen die op zoek is naar lekkere gerechten die gezond zijn én ook nog eens goed zijn voor je darmen.
Probeer verder om elke dag 500 gr groenten te eten. Groenten zijn rijk aan vezels, de bacteriën hebben deze nodig om goed hun werk te kunnen doen.
Ja, 500 gr is ontzettend veel, dat klopt. Maar het is zeker haalbaar, bouw het gewoon stap voor stap op.
Probeer bij minstens 2 maaltijden per dag groenten te voorzien.
Eet bijvoorbeeld s morgens een omeletje met groenten of maak een smoothie (tip voor een lekkere en ultragezonde groene smoothie: voeg een goede hoeveelheid spinazie of boerenkool samen met een gesneden appel, wat gember en 200 ml kokosmelk en mix dit in de blender), kies voor een slaatje bij de lunch en/of voorzie minstens 5 opscheplepels groenten bij het avondeten.
Eet daarnaast ook zeker voldoende gezonde vetten. Je vindt ze bijvoorbeeld in olijfolie, kokosolie, avocado, gerookte zalm, noten,… Gezonde vetten zijn enorm belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van het darmslijmvlies.
Tenslotte: beweeg voldoende. Bewegen bevordert de peristaltiek van de darmen.
Lees je graag nog meer tips over hoe je goed voor je lichaam kan zorgen? Wil je misschien wat gewicht verliezen en heb je hiervoor al heel wat zaken geprobeerd maar kwam je tot nogtoe niet tot blijvend resultaat?
Download dan zeker mijn gratis ebook “Wanneer afvallen niet goed lukt en vooral… wat je eraan kan doen!” op deze pagina van mijn website.
Reactie plaatsen
Reacties