3 tips waar je meteen mee aan de slag kan gaan
In dit blogbericht wil ik je 3 tips meegeven die je meteen kan inzetten om héél snel meer energie te krijgen.
Ik hoor dat veel mensen hiermee worstelen. Veel mensen voelen zich moe en slepen zich door de dag heen.
Eén manier waarop die vermoeidheid zich kan uiten is, is dat je eigenlijk wel graag wil gaan sporten, (of minstens meer gaan bewegen) maar dat je de energie niet vindt niet om ermee van start te gaan.
Veel heeft hier te maken met voeding.
Als je de juiste dingen eet dan zal je al snel meer energie krijgen en dan komt de zin om te bewegen vanzelf.
Dat is meteen ook de reden waarom we hier binnen het coachingstraject gezond en blijvend afvallen in deze volgorde mee aan de slag gaan.
Wanneer je voeding op punt staat dan ga je vanzelf meer willen bewegen, zonder moeite en zonder probleem.
Ok, we willen meer energie dus.
Hoe begin je daar dan aan?
Tip 1: Eet meer groenten en fruit
Het lijkt evident, ik weet het, maar het is zo enorm belangrijk!
Eet meer groenten en fruit want dat zijn dé energieleveranciers bij uitstek.
Groenten en fruit leveren volop bio-actieve stoffen (vitaminen, mineralen, vitaminoïden, sporenelementen,…) en deze zijn enorm gezondheidsbevorderend.
Moe zijn, een gebrek aan energie maar ook stemmingswisselingen en prikkelbaarheid zijn allemaal symptomen van een gebrek aan deze stoffen.
Groenten (en ook fruit) zijn de ideale energieleveranciers.
De gezondheidsraad adviseert een gebruik van minimum 250 gr groenten/dag (dat zijn 5 opscheplepels) maar de natuurlijke en orthomoleculaire voedingsleer adviseren een gebruik tot wel 600 gr en zelfs 1000 gram (!) per dag.
Je hoeft niet meteen die grote hoeveelheden te halen maar eet er gewoon zoveel als mogelijk van. Hoe méér, hoe beter.
Voor fruit is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 2 stuks.
Een extra tip: eet je groenten en fruit best in alle kleuren van de regenboog. Elke kleur heeft bepaalde gezondheidsvoordelen.
Hoe meer kleur, hoe gezonder je voeding!
Misschien wil je met deze tip aan de slag gaan maar weet je niet meteen waar te beginnen?
Hoe kom je aan minimaal 400 à 500 gr groenten (en fruit) per dag?
Wat je kan doen is:
Neem twee stukken fruit bij het ontbijt. Bijvoorbeeld met zaden en yoghurt erbij.
Of kies af en toe eens voor een ontbijt met groenten, bijvoorbeeld een omelet met paprika en champignons.
Of neem een salade bij de lunch of voeg soep of wat snackgroenten toe aan je lunch.
Schep extra groenten op bij het avondeten.
Bij voorkeur is minimaal de helft van je bord gevuld met groenten.
Om nog een stapje verder te gaan, voor diegene die dit wensen…
als je graag optimaal gezond wil zijn dan bestaat je menu per dag best voor 50% uit rauwe groenten.
Mocht je last hebben van je darmen dan zal je dit vandaag mogelijk nog niet kunnen verdragen.
Stel in dit geval deze aanpassing best nog even uit.
Eet je groenten dan gewokt of gestoomd, zo bewaar je toch nog maximaal de voedingsstoffen én dit is beter verteerbaar en milder voor je darmen.
Tip 2: Vermijd belastende stoffen in je voeding
Het vermijden van belastende stoffen in je voeding is vooral belangrijk voor een goede werking van je lever.
Je lever is het ontgiftingsorgaan van je lichaam.
Hoe meer belastende of toxische stoffen we eten, hoe harder je lever moet werken om al deze stoffen ook weer uit je lichaam te verwijderen.
Heel dit proces vraagt enorm veel energie van je lever.
En aangezien je lever ook meteen het grootste orgaan is in je lichaam, is dit fel voelbaar in je algemene energieniveau.
Om je een idee te geven, je lever vraagt ongeveer 25% van onze energie.
Vermijd daarom de inname van toxische of schadelijke stoffen via je voeding.
Welke zijn die toxische stoffen?
Dit zijn 3 grote groepen van stoffen:
Groep 1:
Schadelijke stoffen in medicijnen.
Dat wil niet zeggen dat je geen medicatie mag nemen, soms is dit echt nodig. Maar ga er wel zorgvuldig mee om, veel medicatie bevat stoffen die de werking van je lever fel belast.
Groep 2:
Giftige stoffen in onze omgeving zoals bijvoorbeeld uitlaatgassen.
Of schadelijke stoffen die we binnenkrijgen door het gebruik van cosmetica, wasmiddel, deodorant,….
Groep 3:
Stoffen die je vindt in bewerkte en kant-en-klare voeding.
Dit zijn bijvoorbeeld de E-nummers.
Ik heb hier in mijn blogs al vaker over gesproken, E-nummers zijn stoffen die door de voedingsindustrie worden gebruikt om voeding mooier, lekkerder, langer bewaarbaar, enzovoort te maken.
Sommige E-nummers zijn heel schadelijk voor onze gezondheid, dit is zo bv voor de geur-en smaakstoffen E620, E621, E623,…
Deze stoffen vind je in veel kant-en klare producten zoals bijvoorbeeld in bouillon, in worst, in diepvries pizza, in frisdrank.
Deze E-nummer zorgt voor hoge trek in koolhydraten (suikers dus), een verhoogde vetspiegel, een hoge nood aan calorierijke voeding maar zelfs hartkloppingen.
Deze E-nummers vind je onder verschillende benamingen op het etiket, bv smaakversterker of glutamaat of L-glutamaat.
Vermijd deze stoffen zoveel als mogelijk
Tip 3: Beweeg meer
Eens je volop groenten en fruit eet én je meer leverondersteunende voeding eet dan zal je energieniveau vanzelf stijgen.
Wat je dan verder nog kan doen om je energieniveau nog méér te verhogen, is meer te bewegen.
Bewegen stimuleert de aanmaak van mitochondrieën, de energiecentrales in de cellen en levert zo meer energie op aan je lichaam.
Voila, tot zover de tips.
Wil je graag nog meer te weten komen over het ontgiften van je lichaam?
Ik heb een masterclass uitgewerkt, specifiek rond dit thema.
“Je lichaam op een natuurlijke manier ontgiften".
De masterclass omvat een videopresentatie van meer dan een uur, boordevol concrete tips en handvaten rond hoe je je lichaam kan helpen om dagelijks afvalstoffen te verwijderen, inclusief enkele handige overzichten met oa leverondersteunende en leverbelastende voeding.
Alle info vind je hier: www.leefgezondleefgelukkig.be/masterclass-ontgiften
Warme groeten,
Nele
Reactie plaatsen
Reacties