In dit blogbericht wil ik graag stilstaan bij de kracht van Intermittent fasting of periodiek vasten.
Met intermittent fasting kan je op een relatief gemakkelijke manier afvallen of je gewicht onder controle houden en ik zeg dan enkel “relatief” omdat er eerst wel aan een aantal basisvoorwaarden moet worden voldaan.
Maar daar ga ik straks verder op in.
Intermittent fasting of periodiek vasten is niet enkel goed om af te vallen maar is ook heel effectieve tool om algemeen je gezondheid te verbeteren en ook om je energieniveau snel en effectief verhogen.
Want weet dat niet alleen wat je eet maar vooral ook wanneer je eet, een hele grote invloed heeft op je energieniveau.
Met intermittent fasting of periodiek vasten kan je je gezondheid op korte tijd een enorme boost geven.
Intermittent fasting: betekenis
Intermittent fasting is "periodiek vasten".
Periodiek vasten betekent dat je af en toe - of regelmatig - een maaltijd overslaat waardoor de periode tussen 2 verschillende eetmomenten langer wordt.
Dat levert je lichaam enorm veel gezondheidsvoordeel op.
Intermittent fasting: hoe werkt dat precies?
Veel mensen eten de ganse dag door (geen oordeel over… ik deed dat zelf immers ook, zoals ik oa ook in mijn masterclass “word weer een vetverbrander” heb verteld).
De meeste onder ons hebben dit ook zo geleerd.
We zijn opgegroeid met het idee dat het belangrijk is om regelmatig tussendoortjes te eten want dat dit bijvoorbeeld nodig om “je stoof brandend te houden”. Waarmee bedoelt men dat door vele keren per dag kleine porties te eten, je stofwisseling actief zou blijven.
Ondertussen weten we dat niets minder waar is...
Veel recent onderzoek wijst immers uit hoe belastend frequent eten is voor je hele systeem!
Het is helaas zo dat op dit moment meer dan 50% van de Belgische bevolking overgewicht of zelfs obesitas heeft en een hele grote oorzaak hiervan is dat we met z’n allen veel te veel en veel te vaak eten.
Daarnaast zijn ook veel andere gezondheidsproblemen het gevolg van te veel en te vaak te eten. Ons hele systeem raakt hierdoor overbelast.
Je lichaam en je spijsvertering hebben af en toe een beetje rust nodig.
Met intermittent fasting gun je je lichaam regelmatig even een rustpauze waardoor het snel weer beter zal gaan functioneren.
Weet bijvoorbeeld dat wanneer je eten verteerd is (reken voor een standaard - niet al te vette - maaltijd een 3- à 4-tal uren), er in je dunne darm een belangrijke schoonmaakactie plaatsvindt.
Je kan dit merken doordat "je maag knort". Eigenlijk is dit geluid niet afkomstig van je maag maar wel van je darmen die geluid en dit “rommelende” geluid betekent dat je darm zichzelf schoonmaakt na het eten.
Veel mensen zien dit als een signaal om weer te gaan eten maar dit is dus eigenlijk helemaal geen goed idee. Als je je darm de tijd geeft om zichzelf goed te reinigen dan kunnen voedingsstoffen nadien beter opgenomen worden in je bloed. Je lichaam gaat hierdoor beter functioneren.
Daarnaast zijn er nog heel wat meer voordelen, daar ga ik later in dit blogbericht verder op in.
Intermittent fasting: hoe doe je dat?
Intermittent fasting bestaat in verschillende formules.
De vorm die het vaakst wordt toegepast is 16/8, wat betekent dat je je eten inneemt in een periode van 8 uren en daarna 16 uren niets meer eet (en beperkt drinkt, dwz enkel water, koffie en thee – zonder melk en suiker)
Daarnaast kan je ook kiezen voor het 5:2 dieet, dit betekent dat je normaal eet gedurende 5 dagen en vervolgens je calorie inname beperkt tot ongeveer 500 à 600 calorieën gedurende 2 dagen.
En tenslotte kan je ook 24-uurs vasten, wat betekent dat je een dag volledig vast, ook bv één keer per week.
Ik doe zelf 1 of 2 dagen per week aan intermittent fasting, niet om af te vallen maar wel voor mijn gezondheid, en ik pas dan het 16:8 principe toe. Ik merk dat dat algemeen wel de methode is die het vaakst wordt toegepast en ik denk ook dat dit voor de gemiddelde persoon het meest haalbare prinicpe is.
Bij 16/8 kan je kiezen of je je ontbijt overslaat of je avondeten, de meeste mensen kiezen hier voor het ontbijt. Heel concreet betekent dat dus dat je, wanneer je s avonds bv nog tot 20 u hebt gegeten – je je ontbijt overslaat en pas om 12 u s middags voor de eerste keer terug eet. Eet je s avonds vroeger, bv rond 18 u, dan kan je om 10 u een tussendoortje of een ontbijt nemen.
Word je nu al helemaal zenuwachtig bij het idee om pas s middags te eten of denk je “oei oei dat kan ik helemaal niet”, geen paniek dan … ik heb hier een oplossing voor. Maar daar vertel ik later meer over.
Over de gezondheidsvoordelen van intermittent fasting
Waarom zou je nu precies aan IF willen doen?
Welke zijn de (gezondheids)voordelen van IF?
Deze voordelen zijn eigenlijk eindeloos, vooral wanneer je IF combineert met de juiste orthomoleculaire voeding
Eén van de grote voordelen van IF is:
Afvallen, dat is mogelijk voor jou ook de reden waarom je dit blogbericht leest.
Intermittent fasting is een heel goede en gemakkelijke manier om je gewicht onder controle te houden.
En dit zeker ook voor vrouwen in de menopauze, waar het evenwicht nog veel meer delicaat wordt .
IF in combinatie met krachttraining vormt dé succesformule om af te vallen tijdens de menopauze.
Welk zijn nog andere voordelen?
Intermittent fasting zorgt voor:
- Verbeterde insulinegevoeligheid
Een goede insulinegevoeligheid is essentieel voor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Dat is om vele redenen heel belangrijk voor je gezondheid, dit kon je oa al lezen in een eerder blogbericht https://www.leefgezondleefgelukkig.be/inspiratie/blog/605688_waarom-een-goede-bloedsuikerspiegel-zo-belangrijk-is - Cellulaire reiniging (Autofagie)
Tijdens vasten activeert het lichaam autofagie, dit is een proces waarbij oude en beschadigde cellen worden afgebroken en verwijderd uit je lichaam. Dit is uiteraard eveneens heel belangrijk voor je gezondheid in die zin dat dit proces je beschermt tegen allerlei ziektes en daarnaast ook bijdraagt aan de verjonging van je lichaam - Verbetert de gezondheid van je hersenen
IF kan helpen bij de productie een eiwit dat bijdraagt aan de groei van nieuwe zenuwcellen en de hersenfunctie kan verbeteren. - Verwijderen van afvalstoffen.
IF helpt je lichaam om afvalstoffen te verwijderen
Je kon het al lezen aan het begin van dit blogbericht, om aan intermittent fasting te kunnen doen moet er eerst wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.
De belangrijkste voorwaarde is dat je lichaam in staat is om vlot over te schakelen op vetverbranding. En dat is iets wat bij heel veel mensen niet het geval is.
Wanneer dat niet gebeurt en je lichaam vandaag nog gewend is om volledig te functioneren op de verbranding van koolhydraten, dan ga je last krijgen wanneer je zomaar een maaltijd over slaat.
Wat kan je dan merken? Je wordt ineens moe, je begint heel erg te hunkeren naar suiker, je krijgt een slap gevoel of je wordt chagrijnig (“hangry”) wanneer je te lang niet eet. Dit zijn signalen dat je lichaam op dit moment nog vooral functioneert op glucoseverbranding.
Je hebt er heel veel bij te winnen om je lichaam te leren om weer over te schakelen op vetverbranding. Eerst en vooral is dat de basisvoorwaarde om blijvend te kunnen afvallen maar daarnaast levert dit je ook energie op en geeft het je de mogelijkheid om aan IF te doen, wat op zijn beurt je lichaam enorm veel bijkomend gezondheidsvoordeel oplevert.
Hoe je je lichaam kan leren om over te schakelen op die vetverbranding ontdek je in mijn masterclass “word weer een vetverbrander in 28 dagen”. De masterclass bestaat uit een video van 1 uur en is voor iedereen toegankelijk. En: ze kost maar 49 euro. Eentje om niet te missen dus.
Je vindt alle uitleg over “word weer een vetverbrander” hier.
Is intermittent fasting iets voor jou?
Hoewel intermittent fasting veel voordelen biedt, is het niet voor iedereen geschikt. Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld diabetes of een hartproblematiek of een andere chronische aandoening, zijn best voorzichtig. In dat geval is het altijd raadzaam om te overleggen met je arts of met een gezondheidsprofessional voordat je met IF begint.
Als gezondheidscoach geloof ik heel sterk in een persoonlijke aanpak. Wat werkt voor de één, werkt niet altijd voor de ander. Intermittent fasting kan een krachtige tool zijn om jouw gezondheid te verbeteren maar het moet op de juiste manier en met de juiste ondersteuning worden toegepast.
Wil je graag met zekerheid weten of het al dan niet voor jou specifiek geschikt is dan is er één heel belangrijke richtlijn – en die heb ik in mijn blogberichten en podcast al vaak herhaald: luister altijd goed naar je eigen lichaam. Je lichaam geeft perfect aan welke acties voor jou specifiek wel of niet geschikt zijn.
Heb je hier nog vragen over? Neem dan gerust contact met me op.
Je kan me bereiken via mail nele@leefgezondleefgelukkig.be of via www.leefgezondleefgelukkig.be/contact
Wil je graag meer van dit soort berichten lezen? Volg me dan zeker op instagram: www.instagram.com/nelejanssens.gezondheidscoach
Warme groetjes
Nele
Gezondheidscoach
Reactie plaatsen
Reacties