... over het belang van een gezonde darmflora

Het autonome zenuwstelsel verbindt de hersenen met het zenuwstelsel van de darm, dit is het enterische zenuwstelsel.  Via de hersen-darm-as worden vanuit de hersenen signalen verzonden naar de darm en omgekeerd.  Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je last kan krijgen van je buik wanneer je stress hebt.  Je darmen en je brein communiceren voortdurend met elkaar, de darmen worden daarom ook wel eens "het tweede brein" genoemd.  

 

In je darm leven wel 50 biljoen bacterieën, dit is de darmflora of microbioom.  In totaal gaat het over 1 à 2 kg microben.  Deze darmbacterieën stimuleren niet alleen je darmwerking maar ze helpen ook bij de spijsvertering, produceren vitaminen, sturen je immuuncellen aan en beïnvloeden je mentale gezondheid.  Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een directe relatie bestaat tussen de conditie van je darmen en de conditie van je hersenen.  In dit kader doet men bijvoorbeeld al verschillende jaren onderzoek naar het verband tussen de darmflora en depressie.

 

Ons huidige Westerse voedingspatroon brengt de darmbacteriën uit balans.  Het bevat te veel kunstmatige suikers en te weinig vezels.  Het gevolg is dat de goede bacterieën uitsterven en de slechte bacterieën toenemen.  

 

Je lichaam bevat éven veel bacterieën dan lichaamscellen.  Een gezonde darmflora is dus enorm belangrijk.  

 

Hoe zorg je voor een goede darmflora?

Eet in de eerste plaats veel vezels.  Vezels vind je vooral in groenten.  Groenten bevatten wel 8 keren zoveel vezels dan bruin brood en andere volkorenproducten.  Probeer minstens 2x per dag groenten toe te voegen aan je maaltijd.

Eet zo weinig mogelijk suiker en geraffineerde koolhydraten (koeken, snoep, wit brood,…) want deze verstoren je darmflora.

Eet regelmatig gefermenteerde producten, zoals bijvoorbeeld kefir.  In een volgend blogbericht leg ik je uit hoe je dit zelf kan maken en welke gezondheidsvoordelen kefir oplevert voor je lichaam.

Naast gezonde voeding is ook beweging heel belangrijk voor een goede darmflora.  Wanneer je beweegt dan bewegen je darmen mee en dit bevordert de peristaltiek (de beweeglijkheid van de darm).   

Tenslotte is het belangrijk om voldoende water te drinken en stress te vermijden

 

Ook voor je immuniteit is je darmflora enorm belangrijk en vooral tijdens deze coronatijden is het belangrijk heel goed zorg te dragen voor je immuunsysteem.

Hoe ik als gezondheidscoach jou hierbij kan helpen, lees je hier.

Klaar om aan de slag te gaan?  Neem dan snel contact met me op via mail of via het contactformulier. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.