wat is kefir yoghurt ?

... een echte aanraden want kefir zit boordevol natuurlijke probiotica

Is kefir gezond?

 

Absoluut, kefir is supergezond! En meteen ook één van mijn eigen favoriete producten. Ik eet het dagelijks bij m'n ontbijt 😋.

Kefir is zoiets als gezondheid in een potje 🤩, eens je gewend bent aan de specifieke smaak en textuur dan wil je niet meer zonder. 

 

In een vorig blogbericht kon je al lezen waarom een goede darmflora zo belangrijk is. (https://www.leefgezondleefgelukkig.be/tips-en-weetjes/379399_je-darmen-zijn-je-tweede-brein) 

 

Ons huidige voedingspatroon brengt onze darmbacteriën uit balans.  De goede bacteriën sterven uit en de slechte bacteriën nemen toe, er ontstaat een "dysbiose" in je darmen.  Dit brengt de opname van voedingsstoffen in je lichaam in het gedrang.

Om je darmen weer goed te laten werken, is het belangrijk om voldoende probiotica te gebruiken.

Probiotica zijn levende micro-organismen (bacteriën), je vindt ze volop in gefermenteerde producten zoals gefermenteerde groenten (vb zuurkool), kombucha, biologische yoghurt en kefir. 

Kefir bevat wel 30 verschillende bacterie- en giststammen waardoor het een enorm rijke en veelzijdige bron van probiotica is.

Van alle gefermenteerde producten is kefir de meest krachtige bron 💪.

 

 

Wat is kefir (yoghurt) dan eigenlijk?  

 

Kefir (melkkefir) is een yoghurtachtige drank (een beetje dikker dan yoghurt) die lichtzuur smaakt.  Je kan het beschouwen als een gezondere en krachtigere versie van yoghurt. 

Kefir is rijk aan eiwitten, calcium, magnesium, vitamine C, eiwitten en B-vitamines.  Het is dus eigenlijk de ideale hersteldrank voor sporters.  

Naast calcium bevat melkkefir ook vitamine K2, deze vitamine zorgt ervoor dat de calcium die je uit de kefir en andere producten binnenkrijgt, op de juiste plaatsen terecht komt (in je botten en in je tanden).  

Kefir is zeker aan te raden voor mensen met spijsverteringsproblemen en maag- of darmproblemen, het herstelt de spijsvertering en de darmflora. Mocht je toch milde spijsverteringsklachten ervaren wanneer je start met het gebruik van kefir, bouw het dan rustig op. Je lichaam heeft wat tijd nodig om zich aan te passen. 

 

De bacteriën die in kefir voorkomen leveren je enorm veel gezondheidsvoordeel op. Ze:

  • remmen de groei van ongewenste bacteriën zoals E.coli of Cl. Perfringens
  • verminderen de effecten van candida-infecties (=schimmel)
  • beïnvloeden de cholesterolstofwisseling positief
  • ze remmen - direct of indirect - het ontstaan van darmkanker
  • ze bevorderen de immuunrespons
  • ze produceren vitamines
  • ze verbeteren de stoelgang
  • ze verbeteren de opname van mineralen zoals bijvoorbeeld calcium,
  • ... 

Je leest het: de voordelen zijn eindeloos!

 

Kefir maken

Je kan (melk)kefir gemakkelijk zelf maken. Je hebt hiervoor enkel volle melk (koeien-, geiten- of schapenmelk), “kefirkorrels” (zijn geen echte korrels maar bevatten de basiscultuur voor kefir) en een glazen pot met deksel of een weckpot nodig.  

 

Meng de melk (op kamertemperatuur) in de pot met de startcultuur voor kefir. Sluit goed af en zet de pot op het aanrecht of in een keukenkast. Gedurende 24 tot 48 uren fermenteert de lactose (suiker) in de melk, de melk wordt dikker en kefir ontstaat.  Let wel op dat je je pot niet te vol doet want wanneer de bacteriën werkzaam worden dan neemt het volume van de melk toe.

Wanneer je kefir klaar is, neem je meteen al een kleine portie af waarmee je later een nieuwe voorraad kan maken.  

Je voegt opnieuw een liter melk toe (kamertemperatuur), je roert even door en 24 uren later is je eindproduct klaar. Je kan dezelfde basiscultuur verschillende keren hergebruiken (The Ferment Company: 9 keren).  Wanneer je proeft dat de kefir zoet wordt ipv lichtzuur dan is het tijd om met een nieuwe basiscultuur van start te gaan.

Om een goed eindproduct te krijgen, bewaar je je herbruikbare portie best maximum 48 uren in de ijskast. De bereidde kefir kan je ongeveer een tweetal weken in je ijskast bewaren.

 

Naast melkkefir bestaat er ook waterkefir, dit kan een goed alternatief zijn voor mensen die lactose-intolerant zijn (hoewel kefir door de meeste mensen wel verdragen wordt, de lactose is immers grotendeels verdwenen uit de melk wanneer je eindproduct klaar is).

Waterkefir bereidt je door de startcultuur voor waterkefir toe te voegen aan een liter water, samen met 2 eetlepels rietsuiker en 2 vijgen.

Waterkefir is een frisse sprankelende drank die wat lichtzuur tot bitter smaakt. Net als melkkefir zit waterkefir boordevol probiotica. 

 

Kefir kopen

 

De basiscultuur koop je in de betere natuurwinkel of zoals ik zelf doe, online bij "The Ferment Company".  Je koopt het product in kleine zakjes, deze bevatten melkpoeder met levende bacteriën. Ook bij yoghurt.nl kan je yoghurt en kefir kopen. 

Noot: Let goed op de vervaldatum want je kan de zakjes slechts beperkt in tijd gebruiken. Je bewaart kefir na aankoop best in de koelkast.

 

Smakelijk! 

 

 

Ben je benieuwd wat voeding nog meer voor jou kan betekenen?

Hoe je met de juiste voeding ervoor kan zorgen dat je succesvol en duurzaam gaat afvallen? Dat je je snel weer helemaal goed in je vel voelt en je aanzienlijk minder last zal hebben van fysieke klachten die je op dit moment misschien ervaart? 

Lees dan zeker hier verder.

Reactie plaatsen

Reacties

Wilma Hermans
4 jaar geleden

Ben juist begonnen met kefir Was benieuwd wanneer ik reactie mag verwachten ivm mijn depressie?