is gember gezond

Is gember gezond?

 

Kort en bondig: ja, gember is supergezond! 🤩

 

Gember is afkomstig van de wortel van de gemberplant, dit is een plant uit Azië. Gember heeft een typische pittige en kruidige smaak.  

Ook in België kan je gember kweken maar je moet er veel geduld voor hebben en ook het weer moet wel wat meezitten. De groeiperiode van gember in ons land is van het prille begin tot het einde van het seizoen, ongeveer van maart tot net voor de eerste vrieskou (reken ongeveer op november).

Hoe je zelf gember kan kweken? Je laat een wortel (bij voorkeur uit biologische teelt) uitlopers maken door hem een tijdje in de voorraadkast te laten liggen, deze wortel plant je later voldoende diep in de grond. De wortel mag geen licht zien dus probeer je nieuwsgierigheid te bedwingen tot het einde van het seizoen (vond ik persoonlijk nogal een moeilijke eerlijk gezegd 😂).

 

waar is gember goed voor?

Waar is gember goed voor? 

Zoals je al aan het begin van dit blogbericht al kon lezen is gember supergezond.

Gember bevat tot wel 100 verschillende bio-actieve stoffen, dit zijn vitaminen, mineralen, sporenelementen, vitaminoïden,…

Gember heeft een geneeskrachtige werking 💪.

 

Het gebruik van gember levert je heel wat gezondheidsvoordeel op:

  • het bevordert je spijsvertering
  • het is een natuurlijke behandelwijze voor brandend maagzuur
  • het helpt je lichaam reinigen en ontgiften (natuurlijke detox)
  • het helpt ontstekingen te bestrijden (gember is dus zeker aan te raden voor mensen die lijden aan chronische aandoeningen die ontstaan nav laaggradige ontstekingen, zoals bv artrose, jicht, reuma,…)
  • het helpt je bloedsuikerspiegel te stabiliseren (en gaat zo hongeraanvallen en hunker naar zoet tegen 🥧🍪🍩🤭).

 

Je kan gember op verschillende manieren gebruiken. Ik geef je hier graag 3 mogelijkheden mee: gemberthee, gembersap en een gembersausje.

 

Gemberthee

Gember thee is gemakkelijk te bereiden en is hartverwarmend op elk moment van de dag. Sommige mensen voegen enkel schijfjes gember aan kokend water toe en laten dit een tijdje trekken om het vervolgens als thee op te drinken. Ikzelf voeg gember meestal toe aan m’n kruidenthee, ik ben fan van de thee “Yogi tea” (verkrijgbaar in de natuurwinkel). Gember past bijvoorbeeld goed bij de smaken "Troath comfort" en "thee gember en citroen". 

 

gemberthee

Gembersap

Ook gembersap kan je heel eenvoudig zelf bereiden. Je voegt schijfjes gember of geraspte gember toe aan een fles water en laat dit ofwel een hele tijd intrekken ofwel doe je het geheel in de blender. Als je kiest voor de laatste optie dan kan je de overgebleven stukjes gember er nadien gewoon weer uitzeven.

 

Gembersausje

Het gembersausje is mijn persoonlijke favoriet bij Oosterse gerechtjes zoals bv rijstnoodles met kip en wokgroenten. Je mengt 4 eetlepels soyasaus met 2 eetlepels honing en geraspte gember naar smaak. Je voegt het sausje toe aan je wokgerecht terwijl het nog op het vuur staat en hopla, je gerechtje is meteen op smaak. Het geeft een heerlijk pittige zoet-zure toets aan je gerecht. 

 

 

Mogelijk ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je graag wil kiezen voor een gezondere levensstijl.

Of misschien voel je je al een tijdje niet echt goed in je vel. Probeer je al een tijdje om af te vallen maar kom je niet tot blijvend resultaat. Of misschien voel je je almaar vaker moe en futloos...

Ontdek hier in het verhaal van Els hoe coaching ook jouw leven kan veranderen! Zij bereikte een ONGELOFELIJK RESULTAAT, je kan het amper geloven...

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.