Het geheim van een goede menopauze

Hoe je aanzienlijk minder last kan hebben van lichamelijke en emotionele klachten tijdens de menopauze.

 

Wil jij graag weten hoe je klachten tijdens de menopauze kan verminderen?

Hoe je aanzienlijk minder last zal hebben van gewichtstoename, energieklachten, opvliegers, stemmingswisselingen en allerhande lichamelijke klachten zoals spierpijn, stijfheid in de gewrichten,…?

 

In dit bericht geef ik je uitleg over één van de belangrijkste pijlers voor een gezonde menopauze, met name een stabiele bloedsuikerspiegel. 

 

Een gezonde menopauze berust op 4 pijlers

 

Een gezonde menopauze is gebaseerd op 4 pijlers:

  • Een stabiele bloedsuikerspiegel
  • Goed functionerende darmen
  • Een actieve lever
  • Gezonde bijnieren

 

In dit blogbericht geef ik je graag wat meer uitleg over de eerste pijler: een stabiele bloedsuikerspiegel.

 

Misschien nog belangrijk om mee te geven: de 4 pijlers vormen niet enkel de basis voor een goede en vlotte menopauze maar zijn eigenlijk voor iedereen van ons belangrijk.

Een stabiele bloedsuikerspiegel, goed functionerende darmen, een actieve lever en gezonde bijnieren vormen de basis van een goede gezondheid.

 

Een gezonde menopauze en je bloedsuikerspiegel

 

Mocht je één van de volgende klachten of symptomen herkennen dan betekent dit wellicht dat je bloedsuikerspiegel vandaag nog niet helemaal stabiel of gezond is:

 

  • Je voelt je vermoeid na het eten
  • Je krijgt hongeraanvallen tussen de maaltijden door, je hunkert vaak naar suiker
  • Je voelt je tussen de maaltijden zwak, misschien zal je soms ook trillen of zweten of wazig denken
  • Je hebt last van “lovehandles”, dit is vetopslag specifiek op je buik
  • Je gewicht neemt toe
  • Je hebt last van een hoge ontstekingsgevoeligheid, bijvoorbeeld een onrustige huid

(Bron: Hormoonbalans voor vrouwen, Ir. Ralph Moorman en Drs. Barbara Havanith)

 

Lees in dit geval zeker verder en neem misschien ook een kijkje in één van mijn voorgaande blogberichten: https://www.leefgezondleefgelukkig.be/blog/605688_waarom-een-goede-bloedsuikerspiegel-zo-belangrijk-is .

 

Een stabiele bloedsuikerspiegel: tips 

 

Tip 1:

Je bloedsuikerspiegel ofwel het suikergehalte in je bloed verhoogt wanneer je koolhydraten eet.

Vooral enkelvoudige en geraffineerde koolhydraten hebben een hoge glycemische index, dit betekent dat ze je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Helaas heeft dit kort nadien ook steeds een fameuze energiedip tot gevolg.

 

Enkelvoudige koolhydraten zijn samengesteld uit 1 of 2 moleculen glucose, dit zijn de "gewone" suikers zoals witte suiker maar ook bijvoorbeeld fructose en lactose.

Geraffineerde koolhydraten zijn graanproducten die worden bewerkt door de voedingsindustrie. De zemelen en kiem van de graankorrel (rijk aan vezels, vitaminen en mineralen) worden verwijderd zodat enkel nog het witte meel over blijft. Hiermee worden producten zoals wit brood, cake, witte pasta,... bereid.

 

Als je graag een stabiele bloedsuikerspiegel wil dan eet je best zo weinig mogelijk suikers en geraffineerde koolhydraten.

 

 

Tip 2:

Probeer je alvast om minder suikers en geraffineerde koolhydraten te eten dan zal je bloedsuikerspiegel ofwel het suikergehalte in je bloed stilaan stabiliseren.

 

Een tweede – eenvoudige - tip om te zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel (en zo bij te dragen aan een gezonde hormoonbalans) is om regelmatig gember te gebruiken.

Gember is ontstekingsremmend en ontgiftend en stabiliseert daarnaast ook je bloedsuikerspiegel 😍.

 

Hoe je deze geneeskrachtige specerij best gebruikt?

Voeg simpelweg enkele schijfjes verse gember toe aan je water of thee en voila; klaar voor gebruik!

 

gember en je bloedsuikerspiegel

 

Tip 3:

Een derde tip rond het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel is om af en toe je ontbijt of avondeten over te slaan. Ga je graag nog een stapje verder? Ga dan ook nuchter bewegen ☺️.

 

Allicht heb je al wel eens gehoord van Intermittent Fasting (IF). IF is een vorm van periodiek vasten. Je gebruikt je maaltijden hier binnen een vast tijdsvenster.

De klassieke vorm van Intermittent Fasting is 16:8/ Dit betekent dat je al je maaltijden gebruikt binnen een periode van 8 uren om vervolgens gedurende 16 uren niet meer te eten of drinken behalve water, thee of koffie.

 

Heb je al eens geprobeerd om over te schakelen naar Intermittent fasting maar gaf dit jou een erg vervelend gevoel in je lichaam?

In dit geval is de kans reëel dat je lichaam nog niet heeft geleerd om vlot over te schakelen op vetverbranding. Je eet dan vandaag wellicht nog te veel koolhydraten.

In dit geval is het belangrijk om eerst je voeding aan te passen en pas nadien over te schakelen op periodiek vasten. Deze overschakeling kan je gerust stap voor stap doen.

 

 

Herkende je de bovenstaande symptomen of problemen en begrijp je hoe belangrijk het is je bloedsuikerspiegel weer te stabiliseren maar heb je geen idee hoe hieraan te beginnen?

Ik help je heel graag verder. Neem gerust contact met me op, dit kan via email (nele@leefgezondleefgelukkig.be) of via telefoon/whatsapp/SMS op 0477 610796.

 

Warme groeten,

 

Nele

Gezondheidscoach

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.