waarom het gezond is om minder brood te eten

… over de invloed van brood op je bloedsuikerspiegel en over hoe brood ontstekingen kan veroorzaken in je lichaam

 

Wel brood eten, geen brood eten, geen wit maar enkel bruin brood eten, zo donker mogelijk brood eten want dit zou de gezondste soort zijn,…

Over het thema brood bestaan ook binnen de voedingsleer veel verschillende meningen, er werd al vaak over gediscussieerd.

 

Maar wat moet je daar nu mee? Hoe kan je weten welke keuze de gezondste keuze is? 🤔

 

Met respect voor ieders visie; ik adviseer mijn eigen cliënten in elk geval om zo weinig mogelijk brood te eten.

Ik leg je in dit bericht graag uit waarom.

Brood en je bloedsuikerspiegel

 

Brood bestaat hoofdzakelijk uit koolhydraten.

In mijn vorige berichten kon je al lezen dat je best zo weinig mogelijk koolhydraten eet als je weinig beweegt en als je graag wil afvallen.

Ook wanneer je niet wil afvallen is het goed om zuinig te zijn met koolhydraten en dan vooral met de geraffineerde variant ervan. 

 

Koolhydraten zijn opgebouwd uit glucose-moleculen.

De glycemische index is een cijfer dat iets zegt over de snelheid waarmee de glucose (suiker) wordt opgenomen in je bloed.

Wanneer je spreekt over “snelle” koolhydraten dan zijn dit koolhydraten met een hoge glycemische index. Dit betekent dat de suiker of glucose snel wordt opgenomen in je bloed en hier een piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Helaas nadien ook steeds met een energiedip tot gevolg.

 

De gezondste koolhydraatbronnen zijn onbewerkte producten met een lage glycemische index. Denk aan groenten, quinoa, havermout,…

Deze voedingsmiddelen bevatten naast koolhydraten ook veel vezels waardoor de glucose slechts traag wordt afgegeven aan je bloed. Hierdoor komt de energie geleidelijk vrij waardoor je bloedsuikerspiegel meer stabiel blijft.

 

Als je graag optimaal gezond wil zijn dan is een stabiele bloedsuikerspiegel énorm belangrijk.

Een schommelende bloedsuikerspiegel doet je hongergevoel al snel weer toenemen en wakkert je zin naar zoet enorm aan. Daarnaast moet je pancreas hard werken om telkens weer insuline te produceren, wat op termijn ook een hoop gezondheidsproblemen kan opleveren.

 

Suiker zelf heeft een glycemische index van 100.

Waarden van minder dan 55 zijn gezond, producten met een waarde van meer dan 70 zijn te vermijden.

 

De glycemische index van wit brood is helaas zeer hoog, namelijk 95.

De glycemische index van volkoren brood situeert zich rond 74, dit is lager dan wit brood omwille van de aanwezigheid van vezels.

Vergelijk je dit bijvoorbeeld met de GI van volkoren pasta dan scoort deze slechts 48.

De GI van groenten ligt gemiddeld ergens tussen de 10 en 15.

Dit betekent dat het eten van brood (en dan vooral wit brood) een enorme invloed heeft op je bloedsuikerspiegel en dat is om meerdere redenen niet goed voor je gezondheid. Wil je hier graag meer over lezen dan kan dat in dit blogbericht: https://www.leefgezondleefgelukkig.be/blog/605688_waarom-een-goede-bloedsuikerspiegel-zo-belangrijk-is .

 

waarom eet je best niet te veel brood

Brood en gluten

 

Een andere reden om een beetje zuinig te zijn op het gebruik van brood is de ruime aanwezigheid van gluten (een eiwit) in tarwe.

Vooral gliandine, één van de twee eiwitten waaruit gluten zijn opgebouwd, kan een ontstekingsreactie veroorzaken in de darmen.

Frequent gebruik van gluten kan op langere termijn schade veroorzaken aan het darmslijmvlies.

Veel vrouwen merken vanaf de leeftijd van 35 à 40 jaar dat ze gluten nog moeilijk kunnen verdragen, ze krijgen er onder andere een opgeblazen buik van.

Een extra goede reden dus om minder vaak brood te eten.

 

Brood en ontstekingen

 

Brood bevat daarnaast ook een aantal stoffen die ontstekingsbevorderend zijn, dit is vooral bij fabrieksbrood het geval.

 

Eén van die stofjes is fytinezuur. Fytinezuur komt vooral voor in de vezels van granen, het remt de opname van mineralen in ons lichaam. (noot: zuurdesembrood bevat alvast veel minder fytinezuur en brood van boekweitmeel wellicht geen).

Een oplossing hiervoor is om de vezels te weken in lauw water, dit breekt een deel van het fytinezuur af. En daar zit meteen ook het verschil tussen ambachtelijk bereid brood en fabrieksbrood: de rijstijd van industrieel bereid brood wordt aanzienlijk verkort waardoor er minder afbraak is van gluten en van fytinezuur.

 

Naast fytinezuur bevat brood ook linolzuur (omega 6) en ook dit is ontstekingsbevorderend.

 

Tenslotte is brood verzurend en verzuring is een belangrijke oorzaak van ontstekingen. Mocht je hier graag meer over lezen dan kan dit in het blogbericht: https://www.leefgezondleefgelukkig.be/blog/386015_genees-je-lichaam-door-herstel-van-het-zuur-base-evenwicht 

 

Wat kan je eten in de plaats van brood? 

 

Vele redenen dus om het gebruik van brood te beperken. Maar wat eet je dan in de plaats van (klassiek) brood? 

 

De ideale vervanger voor een broodmaaltijd is een bord boordevol groenten met daarbij wat goede eiwitten en gezonde vetten.

Groenten zijn enorm rijk aan vitaminen en mineralen en bevatten daarnaast ook een hoop andere gezondheidsbevorderende stoffen.

Daarnaast zijn groenten ook rijk aan vezels, wat betekent dat ze enorm goed zijn voor je darmflora. 

Een andere supergezonde keuze is een omelet met groenten of bijvoorbeeld een restje van het avondeten van de vorige dag. 

 

Wil je graag meer tips horen rond gezonde voeding en gezonde leefstijl, luister dan zeker ook eens naar mijn podcast. 

Als ik de cijfers mag geloven dan is hij zeer geliefd bij de luisteraars :-). 

Eind december 2024 bereiken we bijna de kaap van 100.000 downloads en zijn er meer dan 300 beoordelingen met een gemiddelde van 4,8 sterren. 

Je vindt de podcast hier: "podcast over gezonde voeding en leefstijl". 

 

Warme groeten, 

Nele 

Gezondheidscoach en counselor

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.