Hoe maak je gezonde keuzes in de supermarkt?
Het aanbod aan voedingsmiddelen in de supermarkt is tegenwoordig zo enorm groot dat je voor minder de weg kwijt zou raken.
Zoveel mensen vragen zich af hoe ze temidden van heel dit aanbod toch nog een gezonde keuze kunnen maken.
Welke producten kies je best wel en welke niet?
Ik vertel je er alles over in dit nieuwste blogbericht.
De béste keuze die je kan maken
Om maar ineens met de deur in huis te vallen…
De allerbeste en gezondste keuze die je kan maken is heel eenvoudig:
Je kiest best zo vaak mogelijk voor natuurlijke of onbewerkte voeding.
Voeding zoals je ze terugvindt in de natuur of voeding die ook door onze voorouders nog als voeding zou worden herkend.
Bijvoorbeeld: groenten, fruit, noten, zaden, eieren, (in beperkte mate) vlees en vis, onbewerkte granen.
Wanneer je kiest voor natuurlijke voedingsmiddelen dan vermijd je dat je via je voeding schadelijke of chemische stoffen binnenkrijgt zoals bijvoorbeeld bewaarmiddelen, kleurstoffen, smaakverbeteraars, geurstoffen,… Dit zijn de zogenaamde E-nummers.
Veel voedingsmiddelen worden door de voedingsindustrie ultrasterk bewerkt.
Ze verwijderen er allerhande (voedzame) stoffen uit en voegen andere stoffen toe om het product zoeter, lekkerder, mooier, langer houdbaar, … te maken.
Deze stoffen zijn echter allemaal chemisch en zeer schadelijk voor ons lichaam.
Eet je er te veel van dan moet je lever erg hard werken om al deze toxische stoffen weer te verwijderen uit je lichaam.
Een voorbeeld van een voedingsmiddel waar allerhande voedzame stoffen uit werden verwijderd, zijn de geraffineerde voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld wit brood.
Om brood wit te maken, verwijdert de voedingsindustrie de kiem uit de graankorrel alsook de zemelen. Wat overblijft is enkel nog het middelste deeltje: het meel.
Op die manier bevat wit brood nog amper voedingsstoffen want de kiem en de zemelen zijn net het gedeelte van de graankorrel wat de meeste voedingsstoffen en vitaminen/mineralen bevat.
Doordat het brood hierdoor ook geen vezels meer bevat, doet het je bloedsuikerspiegel heel snel stijgen.
Gevolg: je krijgt een snelle piek van energie maar helaas nadien ook gevolgd door een energiedip.
Je krijgt weer honger of hunkert naar suiker.
Een ander voorbeeld van een voedingsmiddel dat sterk wordt bewerkt is yoghurt 0%.
Veel mensen zijn zich hier niet van bewust en menen een gezonde keuze te maken wanneer ze kiezen voor een "mager" producte.
Echter: om yoghurt die mager is toch nog lekker te maken, voegt de voedingsindustrie er allerhande stoffen (suikers, smaakstoffen, geurstoffen, kleurstoffen, ...) aan.
Ik lees er een etiket op na en vind daar ingrediënten zoals: polydextrose, fructose, aroma's en verdikkingsmiddelen.
Kies om deze reden dus zoveel mogelijk voor natuurlijke voedingsmiddelen.
Hoe etiketten lezen?
Kies je toch voor een bewerkt voedingsmiddel dan kan je op het etiket achteraan checken hoevéél ingrediënten en wélke ingrediënten het product precies bevat.
Hier is één gouden regel: hoe langer de ingrediëntenlijst, hoe sneller je het product terug in het schap van de supermarkt mag zetten :-) .
Het ingrediënt wat eerst vermeld staat in het lijstje is het ingrediënt wat het meeste aanwezig is.
Koop je granola in de winkel dan zou het hoofdingrediënt havermout moeten zijn.
Is dit niet het geval, koop het dan vooral niet!
In de ingrediëntenlijst kan je nakijken hoeveel E-nummers een product bevat (bewaarmiddelen, geur-en kleurstoffen, smaakstoffen,…) en ook hoeveel vormen van suiker er aan het product zijn toegevoegd.
Let wel, suiker wordt onder verschillende (misleidende) benamingen vermeld zoals bijvoorbeeld natuurlijke suikers, fructose, glucose, karamel, dadenstroop, ahornsiroop, agevesiroop, fruitextract, fruitsapextraat, moutstroop, fructosesiroop, dextrose, appelstroop, basterdsuiker, bietsuiker, druivensuiker, vruchtenconcentraat, geconcentreerd appelsap, invertsuiker,…
Wanneer je goed kijkt dan kan je op één product vaak verschillende vormen van suiker in de ingrediëntenlijst zien staan. Laat je hier niet door misleiden.
Kijk steeds goed na welke stoffen of ingrediënten een product precies bevat.
De algemene conclusie is:
Hoe meer een voedingsmiddel werd bewerkt door de voedingsindustrie, hoe minder het bijdraagt aan een goede gezondheid.
Vond je deze blog interessant en wil je graag meer weten over welke voedingsmiddelen je best vaker op je menu zet als je graag optimaal gezond wil zijn?
Of wil je graag (blijvend!) afvallen en je de ganse dag boordevol energie voelen?
Mis dan zeker mijn Masterclass "Word weer een vetverbrander in 28 dagen" niet.
Alle info vind je hier.
De Masterclass bestaat uit een online presentatie van een klein uurtje én een werkboek.
Bij bestelling ontvang je beide dezelfde dag nog in je mailbcx zodat je er thuis meteen en op je eigen tempo mee aan de slag van gaan.
De (tijdelijke!) lanceringsprijs bedraagt slechts 39 euro. Geen betere manier om dit nieuwe jaar te starten!
"Word weer een vetverbrander in 28 dagen … eindelijk iemand die duidelijk uitlegt hoe ons lichaam werkt en wat belangrijk is. Zoveel verhalen, geen vetten, wel vetten, geen koolhydraten of toch wel … maar niemand vertelde me ooit waarom ik wat wel of niet mag eten. Ook het duidelijke stappenplan maakt dat de zin om er in te vliegen nog groter wordt. Klaar voor de start, met tonnen motivatie!! Bedankt voor de super uiteenzetting! "
Lies 47 jaar
Veel succes!
Warme groeten,
Nele
Reactie plaatsen
Reacties