Doe deze 3 dingen NIET als je graag met succes wil afvallen

... over crashdiëten, een stappenplan en het belang van de juiste minste

 

 

In dit blogbericht wil ik graag stilstaan bij 3 valkuilen, 3 dingen die je vooral NIET wil doen, als je graag met succes wil afvallen of wat gewicht wil verliezen.

 

1. Laat je niet verleiden tot een crash dieet

 

Wanneer de nood het hoogst is dan kan het wel eens gebeuren dat je je laat verleiden tot een quick fix in de vorm van een crashdieet.

 

Je voelt je al een hele tijd niet goed in je vel, het cijfer op je weegschaal stelt je telkens weer teleur en je bent allesbehalve blij wanneer je in de spiegel kijkt.

En dan passeert er op facebook of instagram plots dat bericht: “tot 4 kg gewichtsverlies op 1 week tijd”, “boek razendsnel resultaten”, “het meest succesvolle dieet allertijden” en dan liefst nog een voor-en-na foto erbij van een vrouw die helemaal niet besefte dat ze het boegbeeld van een campagne van de coach in kwestie zou worden.

 

Wanneer je dit soort claims ziet dan zouden alle alarmbellen in je hoofd mogen afgaan.

 

Waarom? 

Een gezond en duurzaam gewichtsverlies bedraagt maximaal 0,5 tot 1 kg per week.

Dit wil zeggen:

élk dieet wat je sneller resultaat belooft mag je wantrouwen.

Zo ook dus crashdiëten.

 

Want wat is het probleem met deze diëten?

Crashdiëten leveren op je op korte termijn misschien even resultaat op maar:

  • niemand kan ze volhouden (omdat je jezelf enkel maar beperkingen oplegt en louter focust op wat je vooral allemaal niét mag eten)
  • en daarnaast bieden ze je op de lange termijn enkel maar problemen op.

Een crashdieet ondermijnt namelijk het functioneren van je lichaam, bijvoorbeeld door een langdurig tekort aan voedingsstoffen.

 

 

Binnen mijn traject zie ik dagelijks de gevolgen van deze crashdiëten.

 

Wat ik dan vooral zie gebeuren?

Het lichaam van sommige vrouwen heeft heel wat tijd nodig om weer te herstellen.

Binnen het coachingstraject “Gezond en blijvend afvallen” boeken zij meestal heel snel resultaat wat energie betreft of bijvoorbeeld het verminderen van lichamelijke klachten zoals een opgeblazen buik, maar het afvallen blijft soms langer uit.

Dit komt doordat hun lichaam te lang te zwaar werd belast doordat je je lichaam te lang de broodnodige voedingsstoffen hebt ontzegd.

 

In die zin lijkt een crashdieet misschien wel een quick fix op te leveren op de korte termijn maar geloof me, op de lange termijn levert het je enkel maar problemen op.

 

2. Je volgt allerhande tips zonder dat de "basis" in orde is

 

Een nieuwe klant vertelde me eerder deze week dat ze zo goed als alle tips uit mijn podcasts had opgevolgd maar toch nog geen gewicht was verloren.

 

En dat is normaal.

 

Als je graag met succes en blijvend gewicht wil verliezen dan is er een gestructureerde aanpak nodig, een stappenplan als het ware.

Dan moet de basis eerst in orde zijn vooraleer je verder kan gaan.

Want: als de basis van je voeding niet in orde is dan ga je zelfs met de allerbeste tips onvoldoende resultaat boeken.

 

Bijvoorbeeld: je volgt mijn tips rond ontgiften maar je eet ondertussen wel dagelijks meermaals geraffineerde koolhydraten. Misschien bestaat je ontbijt uit 2 witte boterhammen met kaas, eet je s middags regelmatig een broodje of s avonds vaak witte pasta of witte rijst of eet je dagelijks koekjes tussendoor.

Wanneer de basis van je voeding niet in orde is dan ga je zelfs met de beste tips en adviezen nooit het gewenste resultaat bereiken.

 

Dat is de reden waarom we binnen het coachingstraject "Gezond en blijvend afvallen" altijd starten met deze basis.

Dat is noodzakelijk om vervolgens daarop te kunnen verder bouwen en extra interventies mee te geven die je helpen om weer optimaal gezond te worden.

 

3. Je focust je louter op voeding en verliest daarbij het luik "mindset" uit het oog

 

Als je graag succesvol blijvend gewicht verliezen dan is er niet alleen een verandering in je eetpatroon nodig maar ook een verandering in je mindset.

 

Je mindset heeft op vele niveaus invloed op de resultaten die je zal boeken, bijvoorbeeld wanneer het gaat om emo-eten.

Veel vrouwen die ik zie in mijn praktijk worstelen hiermee.

Wanneer ze zich verdrietig voelen of moe of gefrustreerd of gestresseerd dan gaan ze eten. Misschien herken je dit bij jezelf ook wel.

 

Veel vrouwen verlangen op zo’n moment naar eten en helaas is dat dan meestal niet naar een komkommer en selder maar verlangen we op zo’n moment wel naar troost of naar een vorm van beloning (“ik heb dat verdiend”) en dat is dan vaak in de vorm suikerrijke voeding.

 

Je laat je verleiden tot een chocolaatje of een koek of iets anders wat suiker en eventueel ook nog wat vetten en zout bevat.

Dit laatste is meteen ook dé ideale combinatie voor een feestje in je hersenen want de combinatie van suiker, vet en zout is de meest verslavende vorm van voeding.

 

Wat gebeurt er wanneer die suiker en eventueel vetten in je hersenen terechtkomen?

Je hersenen maken dopamine aan (één van de zogenaamde gelukshormonen), waarbij het beloningscentrum in je hersenen wordt geprikkeld en je dus instant een goed gevoel krijg.

Daardoor verlang je al snel naar méér suiker.

En we voelden ons emotioneel toch al niet zo top dus wat gebeurt er : we verliezen de controle.

We eten te veel foute dingen waardoor we ons achteraf emotioneel weer heel slecht voelen.

 

Dit patroon zie ik bij veel vrouwen voorkomen en het probleem is dan ook nog dat de vrouwen die ik zie in mijn praktijk meestal heel gedreven vrouwen zijn. Vrouwen die de lat hoog leggen voor zichzelf. En dan wordt dit natuurlijk nog eens een eens zo moeilijk verhaal.

 

Een ander aspect van mindset is de druk die je jezelf oplegt. Bijvoorbeeld door gefixeerd te zijn op het cijfer op de weegschaal.

Ook hier is vaak een verandering van mindset nodig want wat je eigenlijk eerst wil, is dat je lichaam weer gezond gaat worden. Dat zou je primaire focus moeten zijn. Wanneer je lichaam weer gezond is dan gaat afvallen vanzelf.

Dan moet je daar geen extra moeite voor doen of jezelf een hoop dingen voor ontzeggen. Dan gaat dat vanzelf.

 

Wanneer je lichaam weer gezond is dan kan je jezelf ook echt wel wat verwennerij gunnen.

Om een voorbeeldje van mezelf te geven: ik kom bijvoorbeeld niet meer bij wanneer ik een weekend heb met daarin wat te veel van de ongezonde keuzes.

Ik ga me dan niet optimaal goed voelen, vooral energiegewijs voel ik dat dan heel erg, maar ik ga hier geen kilo van bijkomen.

Mijn lichaam gaat gewoon wat harder werken en hop het is klaar.

 

Dat is hetgene wat jij ook graag wil bereiken.

En dat doe je door éérst weer gezond te worden.

Dat zou altijd je voornaamste focus moeten zijn.

 

Dus voila, dat was het voor vandaag: 3 valkuilen die je graag wil vermijden als je graag succesvol en blijvend wil afvallen.

 

Krijg je graag meer van dit soort tips en tricks? Ga me dan zeker volgen op instagram nelejanssens.gezondheidscoach of op facebook leefgezondleefgelukkig of door te klikken op de onderstaande icoontjes. 

 

Warme groeten, 

 

Nele Janssens 

Gezondheidscoach

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.