... helaas... een teveel aan fructose is niet goed voor je
Wat is fructose?
Fructose of vruchtensuiker is een enkelvoudige suiker of mono-sacharide.
Een mono-sacharide is de eenvoudigste vorm van koolhydraten die er bestaat, dit is suiker in zijn zuiverste vorm.
Glucose en galactose (ken je zeker ook, dit is onderdeel van lactose wat voorkomt in melk) zijn eveneens mono-sachariden.
Fructose heeft een grote zoetkracht dan gewone suiker en het beïnvloedt de bloedsuikerspiegel minder. Helaas zijn er ook een groot aantal nadelen aan verbonden, waar ik in dit blogbericht graag verder op in wil gaan.
Met ons Westerse voedingspatroon eten we gemiddeld een 50 tot 100 gr fructose per dag en dit is veel te veel. De richtlijn is max 25 gr fructose. De aanbevolen hoeveelheid vanuit de natuurlijkgeneeskunde is nog lager, een 15 gr per dag.
Om je een idee te geven: een eetlepel honing bevat al gauw 10 gr fructose, een appel 11,5 gr fructose.
Waar zit fructose in?
Fructose komt voor in natuurlijke voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld fruit en honing maar het wordt ook heel vaak gebruikt in bewerkte voedingsmiddelen.
Bewerkte voedingsmiddelen zijn kant-en-klare producten, uitgebreid bewerkt door de voedingsindustrie. Denk aan koekjes, cake, brood, crackers, frisdrank,.... De voedingsindustrie voegt vetten / suikers / smaakmakers / bewaarmiddelen /… toe om de smaak van voedingsmiddelen te verbeteren of om de bewaartijd ervan te verlengen.
Wanneer je op een verpakking “alleen natuurlijke suikers toegevoegd" leest dan bedoelt de fabrikant meestal fructose. Andere benamingen die je op verpakkingen kan lezen zijn “glucose-fructosestroop” of High Fructose Corn Syrup (HFCS).
Ook in natuurlijke voedingsmiddelen komt fructose voor, bijvoorbeeld in fruit. Sommige fruitsoorten bevatten flinke concentraties fructose, bijvoorbeeld rijpe banen en druiven of ook ananas en mango.
Gedroogd fruit zoals dadels, vijgen, … bevatten nog méér fructose. Maak je graag een gezonde keuze dan kies je dus beter voor vers fruit. Zomerfruit bevat minder fructose, vb blauwe bessen en aardbeiden.
Fructose heeft minder invloed op je bloedsuikerspiegel dan glucose, dit betekent dat het minder een piek (en vervolgens dal) in je energieniveau veroorzaakt.
Combineer de inname van fructose wel best met vezels, zo wordt de opname van de suiker in je lichaam vertraagd. Eet bv je appel mét schil, de schil bevat vezels die de opname van de vruchtensuiker in je lichaam zullen vertragen.
Om deze reden drink je best ook zo weinig mogelijk fruitsap, vruchtensappen zoals bv appelsiensap bevatten heel veel fructose maar geen enkele voedingsvezel.
Fructose: waarom het niet goed voor je is
Fructose is omwille van verschillende redenen niet zo goed voor je gezondheid:
- De verwerking van fructose veroorzaakt een grote belasting voor je lever want het moet eerst omgezet worden in glucose vooraleer het bruikbaar is voor je lichaam (daardoor werkt fructose ook cholesterolverhogend)
- Fructose kan ontstekingen veroorzaken
- Fructose verstoort je darmflora en darmbarrière
- Vruchtensuiker geeft geen verzadigingsgevoel waardoor je al snel meer wil eten
- Fructose wordt snel omgezet in vet (in de vorm van triglyceriden > dit proces valt moeilijk te stoppen, zelfs niet wanneer je gezonder gaat eten of sporten)
- Een teveel aan fructose levert je vaak een opgeblazen buik op doordat fructose de bacteriën in de dikke darm afbreekt tot korteketenvetzuren en gas
- Het mineraal zink neemt af en de niveaus van vitamine B 11 en vitamine C dalen
- 1/3evan de bevolking mist de enzymen die nodig zijn om fructose om te zetten, we spreken dan van fructose-intolerantie. Depressie kan hiermee te maken hebben. Fructose bindt zich aan tryptofaan en dit is een voorloper van serotonine, het zogenaamde gelukshormoon.
Wanneer fructose zich ophoopt in je lichaam dan kan dat een hoop klachten geven: trillen, duizelig zijn, misselijkheid, vocht vasthouden, jeuk, gezwollen onderbuik, gemakkelijk blauwe plekken krijgen, frequent plassen,…
Fructose: tips
Probeer erover te waken dat je niet te veel fructose inneemt.
Vermijd allereerst het gebruik van bewerkte voedingsmiddelen, wees daarnaast een beetje voorzichtig met fruit.
Kies vooral voor vers fruit. Eén à 2 stukken fruit per dag volstaan.
Wissel fruit rijk aan vruchtensuiker (appel, appelsien, rijpe bananen, rijpe druiven, mango,…) af met zomerfruit (aardbeien, bessen,…).
Wil je graag gezonder gaan leven maar heb je geen idee waar te beginnen? Wil je graag afvallen en heb je hiervoor al vanalles geprobeerd maar leverde je het tot hiertoe geen blijvend resultaat op? Download dan hier mijn gratis ebook "Wanneer afvallen niet goed lukt en vooral ... wat je eraan kan doen!" .
Reactie plaatsen
Reacties