... en helpt het om af te vallen?
Wat is lijnzaad?
Lijnzaad is afkomstig van de vlasplant.
Lijnzaad is één van de gezondste zaden die er bestaan 🤩.
Het bevat 20 tot 25% eiwit, 30% (gezonde) vetten en ongeveer 6% zetmeel.
Lijnzaad is enorm rijk aan onverzadigde vetzuren, waarvan omega 3-vetzuren een belangrijk deel uitmaken.
Daarnaast bevat het ook veel vitaminen (vooral aan B-vitamines) en mineralen (vooral magnesium, mangaan en ijzer).
Een waar gezondheidsbommetje dus!
Is lijnzaad gezond?
Ja zeker, lijnzaad is supergezond 😍.
Zoals je hierboven al kon lezen is lijnzaad rijk aan één van de omega 3-vetzuren, namelijk aan ALA ofwel alfalinoleenzuur.
ALA is een meervoudig onverzadigd vetzuur.
Omega 3 is één van de meest gezonde vetzuren en wel om volgende redenen:
- het is belangrijk en noodzakelijk voor je celmembranen (omega 3 verhoogt de soepelheid en de permeabiliteit ofwel de doorlaatbaarheid van je celmembranen, dit is heel belangrijk opdat de goede voedingsstoffen die je eet ook daadwerkelijk de binnenkant van je cel zouden bereiken)
- het verbetert de verbranding van verzadigde vetzuren
- ze zijn ontstekingsremmend
- ze versterken je immuniteit
- ze zijn belangrijk voor je hormonen
In lijnzaad komt veel lignine voor, dit is een moeilijk verteerbare (hout)vezel. Onoplosbare vezels hebben een belangrijke functie in de werking van de darmen.
Lijnzaad reinigt, net als sesamzaad, je darmen.
Daarnaast bevordert het je stoelgang. Als je graag optimaal gezond wil zijn dan is het belangrijk dat je minstens één keer per dag naar het toilet kan gaan.
Voor vrouwen heeft lijnzaad nog een extra belangrijke functie, het heeft namelijk een stabiliserend effect op je hormoonspiegel.
Lijnzaad stabiliseert je oestrogeenspiegel: wanneer je te weinig oestrogeen hebt dan verhoogt lijnzaad de oestrogeenspiegel, als je er te veel van hebt dan verlaagt het deze.
Zoals je hierboven kan lezen is lijnzaad supergezond maar overdrijf niet met het gebruik ervan. Lijnzaad bevat cyogene stoffen die in ons lichaam kunnen omgezet worden in het giftige cyanide. Om die reden mag je er nooit teveel van eten (maximaal 40 gr per dag).
Helpt lijnzaad bij afvallen?
Ja, lijnzaad kan je helpen afvallen.
Zoals je eerder reeds kon lezen, bevat lijnzaad veel vezels. Vezels zorgen ervoor dat je een langdurig verzadigd gevoel hebt. Hierdoor krijg je minder snel honger en zal je gemakkelijker kunnen weerstaan aan (ongezonde) snacks.
Daarnaast stabileren vezels je bloedsuikerspiegel omdat ze de opname van voeding in je lichaam vertragen 👍.
Lijnzaad gebroken of heel?
Regelmatig stellen vrouwen me de vraag of ze lijnzaad dan best gebroken eten of in hun geheel?
Om alle belangrijke stofjes in lijnzaad goed te laten werken is het belangrijk om het zaad fijn te malen voor gebruik. Wanneer je dit niet doet dan blijven de zaadjes natuurlijk nog steeds gezond maar dan behaal je er minder gezondheidsvoordeel mee omdat niet alle zaadjes fijn worden tijdens het kauwen.
Maar: lijnzaad oxideert snel omwille van de onverzadigde vetzuren die het bevat. Oxidatie betekent ontstaan van vrije radicalen dus absoluut te vermijden als je graag gezond wil blijven. Je maalt je lijnzaad daarom bij voorkeur zelf zodat je het in kleine hoeveelheden kan bewaren om oxidatie te vermijden. Je koopt dus best geen gebroken lijnzaad in de winkel.
Ikzelf bestel lijnzaad meteen in grote verpakking bij www.denotenshop.nl.
Lijnzaad is heel goedkoop, je betaalt er amper 2,45 euro/kilo voor.
Maal het lijnzaad vervolgens in kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld voor 3 of 4 dagen. Je kan het vervolgens best bewaren in een afgesloten potje in de koelkast. Lijnzaad malen lukt best met een een hoge plastiek pot en een staafmixer. Ik lees dat het ook zou moeten lukken met een koffiemolentje maar ben er zelf nooit in geslaagd (hier zit ik dan met m’n koffiemolentje waar ik verder niks mee kan doen…).
Hoe kan je lijnzaad gebruiken?
Ik voeg zelf bijna dagelijks een soeplepel lijnzaad toe aan mijn ontbijt van bijvoorbeeld havermout of boekweitvlokken met kefir, vers fruit en noten/pitten/zaden.
Daarnaast kan je lijnzaad ook toevoegen aan smoothies of salades. Je kan het ook verwerken in bijvoorbeeld crackers die je zelf bakt.
Wil je graag weten hoe je met de juiste voeding duurzaam kan afvallen en/of optimaal gezond kan zijn?
Download hier mijn gratis ebook en ontdek hoe je je ideale gewicht kan bereiken en je snel weer helemaal goed in je vel kan voelen ❤️.
Reactie plaatsen
Reacties