... over hoe je je gezondheid bevordert door maximum 3 maaltijden per dag te eten
Het gezondste tussendoortje is helemaal géén tussendoortje.
Eet maximum 3 maaltijden per dag… een advies dat ik in elk coachingsgesprek mee geef omdat het zo enorm belangrijk is.
De ideale maaltijdfrequentie voor vrouwen ligt zelfs nog net iets lager dan 3 maaltijden per dag.
Als je graag optimaal gezond wil zijn dan eet je als vrouw best maximum 20 maaltijden per week.
Dit betekent dat je geen tussendoortjes of late-night snacks eet en dat je minimaal 1 keer per week een ontbijt of avondmaaltijd overslaat.
Voor mannen geldt een maaltijdfrequentie van maximum 18 per week.
Wat gebeurt er in je lichaam als je 4 tot 6 keren per dag eet?
De meesten onder ons hebben geleerd om minstens driemaal per dag een maaltijd te eten, aangevuld met 2 of 3 tussendoortjes.
“Om je stofwisseling aan de gang te houden”
Of “om je stoof brandend te houden”. ☺️
Maar wat gebeurt er nu eigenlijk in je lichaam wanneer je 4 tot 6 keren per dag eet?
Je spijsverteringsstelsel wordt onder invloed van verschillende hormonen en enzymen na elke maaltijd in gang gezet.
Reken bij een standaard maaltijd op ongeveer 3 à 4 uren tijd die je lichaam nodig heeft om al het voedsel te verteren.
Je lichaam heeft hier best veel energie voor nodig, wat betekent dat er weinig of geen energie overblijft voor andere belangrijke lichaamsprocessen.
Wanneer je 4 tot 6 keren per dag, ofwel ongeveer elke 3 uren iets in je mond steekt, dan is je lichaam simpelweg gezegd dus de ganse dag bezig met eten te verteren.
Gevolg: andere belangrijke lichaamsprocessen blijven uit 😕.
Die andere belangrijke processen zijn bijvoorbeeld:
- afvalstoffen verwijderen
- oude cellen verwijderen
- cellen regenereren
- ...
Zo vindt ook “autofagie” plaats wanneer je lichaam niet bezig is met eten te verwerken, dit betekent dat je lichaam zijn cellen op een volledig natuurlijke wijze vernieuwt.
Je leest het, het gaat hierbij om belangrijke processen in je lichaam, processen en taken die absoluut noodzakelijk zijn als je graag wil dat jouw lichaam goed functioneert.
Daarnaast zal je gewicht al snel toenemen als je 4 tot 6 keren per dag eet.
Vooral wanneer je hierbij ook nog eens vaak kiest voor “snelle” koolhydraten, dit zijn koolhydraten met een hoge glycemische index.
Snelle koolhydraten zijn bijvoorbeeld koeken, snoep, cake, suiker, wit brood,… De glucose komt snel in je bloed terecht waar hij telkens weer een piek (en vervolgens een dal) in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt.
Een schommelende bloedsuikerspiegel is niet alleen heel erg vermoeiend en zelfs uitputtend, het verhoogt ook nog eens het risico op het ontwikkelen van tal van aandoeningen.
Als je graag wil afvallen dan is het belangrijk dat je lichaam goed functioneert. Dit functioneren komt in het gedrang wanneer we de ganse dag door eten.
Waarom je best geen tussendoortjes eet
Door je maaltijdfrequentie te beperken hoeft je lichaam niet alle energie te investeren in het produceren van insuline om je bloedsuiker op een aanvaardbaar niveau te brengen en kan het zijn energie investeren in andere belangrijke lichaamsprocessen. Bijvoorbeeld afvalstoffen verwijderen en cellen regeneren.
Daarnaast beperk je door je maaltijdfrequentie te verminderen het aantal ontstekingsreacties die na elke maaltijd in je lichaam plaatsvinden, wat de kans op de ontwikkeling van chronische ontstekingen vermindert.
Het resultaat: je lichamelijke en mentale vitaliteit nemen toe 😍.
Of nog straffer geformuleerd:
hoe minder energie je van buitenaf toedient, hoe méér energie er in je lichaam beschikbaar is.
Wanneer je je maaltijdfrequentie beperkt dan beïnvloed je hiermee zelfs het verouderingsproces, dit heeft te maken met het feit dat er minder vrije radicalen worden gevormd door oxidatieve stress.
Tal van redenen dus om te kiezen voor maximum 3 maaltijden per dag, je hebt er alleen maar winst mee te behalen.
Maaltijdfrequentie en Intermittent fasting
Intermittent fasting, een vorm van periodiek vasten, gaat nog nét een stapje verder dan bovenstaand verhaal.
Bij intermittent fasting eet je je maaltijden binnen een specifiek tijdsframe, zoals bijvoorbeeld 8 uren (16:8). Je eet eerst 16 uren niets, om vervolgens je maaltijden te gebruiken binnen een periode van 8 uren .
De gezondheidsvoordelen van Intermittent Fasting zijn enorm:
- je valt af
- het verbetert de glucose opname en insulinegevoeligheid
- het stimuleert je lichaam om over te schakelen op vetverbranding
- het vermindert oxidatieve stress en ontstekingen
- het bevordert je concentratie
- het is goed voor (de diversiteit van) je microbioom
Mocht je interesse hebben in Intermittent Fasting maar vandaag nog veel en vaak (snelle) koolhydraten eten dan bouw je best eerst het gebruik van koolhydraten af. De kans is anders groot dat je last zal ondervinden wanneer je een maaltijd overslaat. Je kan je bijvoorbeeld duizelig voelen, chagrijnig zijn, hunkeren naar suiker.
Deze klachten zijn een signaal van je lichaam, het betekent dat je lichaam zijn energie vooral haalt uit koolhydraten en nog niet heeft geleerd om over te schakelen op vetverbranding.
Wil je je lichaam graag leren om vlot over te schakelen op vetverbranding zodat je succesvol én blijvend (!) gewicht kan verliezen, je eindelijk komaf kan maken met de energiedips en niet meer zo hoeft te vechten tegen de eeuwige hunker naar suiker dan is mijn online aanbod "word weer een vetverbrander in 28 dagen" zéker iets voor jou.
Alle info vind je hier.
Warme groeten,
Nele
Gezondheidscoach
Reactie plaatsen
Reacties
hallo, ik snap wat je bedoelt met minder tussendoortjes.
maar ik moet mijn gewicht onder controle houden want ik heb echt moeite om mijn gewicht stabiel te houden of zelfs maar een halve kilo bij te komen.
ik weeg voor mij te weinig en sta dan soms zwak op mijn benen. iedereen raad mij dan ook aan om voldoende tussendoortjes te eten. soms heb ik er echt wel moeite mee en ik ben ook heel de dag door vermoeid maar slaap ook al jaren slecht. gr